Website onderhoud: wat moet je écht niet vergeten?

Geschreven door
Jelle

Een website maken of laten maken is een belangrijke en grote stap voor je bedrijf. Je website is je online visitekaartje en nog veel meer dan dat. Een website zorgt ervoor dat je online vindbaar bent, dat je meer mensen kunt bereiken en laat zien waar je kwaliteiten liggen. Er is alleen een belangrijk onderdeel wat ondernemers vergeten: onderhouden.

Website onderhoud blijft wel eens stil liggen

Nadat je je website hebt gelanceerd is het ontzettend belangrijk om je website aandacht te blijven geven en niet te vergeten! Niet denken: “die website staat nu online, dat is geregeld”. Wanneer je website onderhoud stil blijft liggen zullen je website resultaten verminderen en zullen er steeds meer problemen ontstaan. Welke onderdelen moet je blijven onderhouden zodat je website wel helemaal up-to-date blijft? Het is begrijpelijk als je af en toe vergeet wat je allemaal moet onderhouden. Wij hebben daarom een aantal reminders voor je op een rijtje gezet!

Aanbod en tarieven aanpassen

Hoe staat het met je aanboden tarieven? Zijn die ondertussen wat aangepast of hanteer je andere tarieven? Pas dit aan! Ook dit hoort bij je website onderhoud. Ondanks dat je deze wijziging waarschijnlijk communiceert met je huidige klanten, is het nog belangrijker om dat te communiceren met (potentiële) nieuwe klanten. Wanneer geïnteresseerden op je website komen en de tarieven zien, je vervolgens contacten en er dan pas achter komen dat je met andere tarieven werkt, valt dat vaak niet goed. Grote kans dat zij dan minder enthousiast reageren en er misschien voor kiezen om verder te zoeken naar een ander. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Hetzelfde geldt voor je diensten en producten. Heb je diensten of producten die je niet meer aanbiedt of heb je juist iets wat nieuw is? Zorg dat dit aangepast is op je website. Blijf continu alert en zorg ervoor dat zowel je tarieven als diensten en producten up-to-date zijn.   

Plugins updaten

Zorg ervoor dat je plugins up-to-date zijn. Plugins zijn in feite extra pakketjes wat je kunt toevoegen aan je website, dit zijn ook belangrijke onderdelen voor je website onderhoud. Deze plugins geven je website meer opties, bijvoorbeeld om spam te voorkomen. Het kan zo zijn dat je lang geleden plugins hebt gedownload of hebt gebruikt die niet meer nodig zijn. Deze staan nog wel op je website en kunnen er dus voor zorgen dat je website onnodig vertraging oploopt. Zorg in ieder geval dat je één thema hebt als back up, dan kun je de rest gemakkelijk verwijderen. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan een expert om hulp, zo weet je zeker dat er niets fout gaat tijdens je website onderhoud!

Database opschonen

De snelheid van je website kun je verbeteren door af en toe je prullenbakken en database te verschonen. Dit is iets wat veel ondernemers niet weten. Ook het opschonen van je database is dus een belangrijk onderdeel van je website onderhoud. Er zijn een aantal plugins die je kunt gebruiken om je database op te schonen. Deze kun je gemakkelijk downloaden en gebruiken, ook als je het zelf doet. Met deze plugins verwijder je bewaarde data van al verwijderde berichten. Bedenk wel dat de onderdelen die je uit je database verwijderd, dan ook echt weg zijn.

SEO teksten optimaliseren

Wanneer je een website maakt of laat maken zijn SEO teksten van belang voor de vindbaarheid van je website. Investeer daarom ook in dit onderdeel tijdens je website onderhoud. Teksten op je website klinken misschien als een ‘’toevoeging’’, maar ze zijn daadwerkelijk een belangrijk onderdeel. SEO teksten zorgen voor een hoger aantal bezoekers op je website, dat is natuurlijk je doel. Het kan zijn dat je teksten wat verouderd zijn en niet helemaal meer passen bij de zoekwoorden waar je op gevonden zou willen worden. Kijk daarom geregeld naar de teksten op je website en herschrijf deze teksten. Mocht je daar niet uitkomen, vraag dan iemand die daar gespecialiseerd in is zodat je weet dat je teksten pakkend zijn én voldoen aan de juiste SEO voorwaarden.

Zelf aan de slag of uitbesteden?

Je website onderhoud is dus wel wat meer dan alleen checken of alles nog klopt. Naast bovenstaande reminders zijn er nog veel meer onderdelen waar je tijdens je website onderhoud naar moet kijken. Je kunt er voor kiezen om dit zelf te doen. Zorg er dan wel voor dat je weet wat je doet want websites zijn kwetsbaar en je wil natuurlijk niet schuldig aan het 'kapot' maken van de website. Je kunt er ook voor kiezen om je website onderhoud uit te besteden. Je kunt lekker aan de gang met je bedrijf en de experts zorgen ervoor dat je website snel en efficiënt werkt. Ga voor gemak, vakwerk en gun jezelf de rust door te kiezen voor het uitbesteden van je website onderhoud!