Wat is Webflow: alles wat je moet weten

Geschreven door
Jelle

Als het gaat om het maken van een website, gebruiken ontwikkelaars vaak verschillende tools. Zij maken gebruik van tools voor grafisch ontwerp en tools voor codering, zodat je site er zowel van buiten als binnen goed uit ziet. Webflow is ook zo’n systeem waarmee je website gemaakt kan worden, waarin van alles mogelijk is. Wij werken graag met Webflow.

Waarom Webflow?

Webflow is een modern platform om jouw website geheel professioneel en op maat te bouwen. Voor minder kosten behaal je een gelijkwaardig zo niet beter resultaat dan met volledig handmatig gecodeerde website. Hoe? Als het gaat om het maken van een website, gebruiken teams vaak verschillende tools: een tool voor het ontwerpen van de website, een andere voor prototyping en een andere voor codering. Webflow probeert het proces van webdesign te vereenvoudigen door je in staat te stellen tegelijkertijd te ontwerpen en te ontwikkelen. En de code? Die voldoet aan alle eisen.

Als je een professionele website wilt laten bouwen met specifieke functies en design dan heb je hier al snel een designer en een ontwikkelaar voor nodig. In de praktijk betekent dit dat de kosten al snel kunnen oplopen. Met Webflow is dit gelukkig verleden tijd. Een designer kan namelijk zijn design in Webflow bouwen zonder hier code voor te hoeven schrijven. Dit doet Webflow namelijk voor de designer en zo kan er flink worden bespaard op development kosten.

De toekomst van coderen is dus niet-coderen. Die oplossing heet no-code. Een digitale revolutie waarmee iedereen zelf digitale producten zoals websites, apps of koppelingen kan maken, zonder ook maar een regel code te hoeven schrijven. En dus ook zonder schaarse en dure developers in te hoeven schakelen. Volgens een studie van Forrester Research groeit de markt van no-code applicaties van $3,8 miljard in 2017 naar $21,2 miljard euro in 2022.

Maar dan vraag jij je wellicht af: Is deze code wel even goed als die van een ontwikkelaar die ervoor heeft gestudeerd? Zeker! En in veel gevallen zelfs nog beter. Code schrijven is en blijft een menselijk proces waar fouten in kunnen worden gemaakt. Hierdoor is de kans dus groter dat er onnodig extra code wordt geschreven en jouw website dus langzamer functioneert dan nodig is. 

Dankzij deze ‘clean-code’ presteren Webflow sites dus ook een stuk beter in Google. Ook kun je als eigenaar van je website zelf gemakkelijk content aanpassen, toevoegen en verwijderen. Het is dus een laagdrempelig systeem wat makkelijk te gebruiken is, ook al heb je er niet zoveel verstand van. Webflow websites draaien op een bepaalde service, de zogeheten Amazon Web Service. Dankzij deze service voorkom je dat de snelheid van je website wordt verslechterd.


SaaS-bedrijf Upguard verhuisde de marketing-website in 2020 van Hubspot naar Webflow voor het optimaliseren van de website snelheid en resultaten in de zoekmachines. Een website met ruim 2,500+ pagina's.

Webflow vs. Wordpress

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van het systeem Wordpress, dit systeem is wat meer bekend en er wordt vaak gezegd dat dit de beste oplossing is voor je website. Maar is dat wel zo?

Veel ondernemers kiezen voor Wordpress, omdat iedereen er gebruik van maakt en zij van anderen horen dat dit de beste keuze is. Klopt dat wel?

Wordpress stond een paar jaar geleden bovenaan en werd geadviseerd als de beste keuze omdat er ook geen andere keuzes waren. Tegenwoordig is dat niet meer zo en heeft o.a. Webflow hun op verschillende vlakken ingehaald zoals; snelheid, functionaliteit, gebruiksgemak en beveiliging. 

Vrijheid, snelheid en veiligheid met Webflow

Een slimme ondernemer weet hoe belangrijk het is om een unieke website te hebben voor hun product of dienst. Je product of dienst moet de aandacht trekken, dit kan alleen maar door een professionele en unieke website. Het is dus nodig om een website te bouwen die vanaf de grond is opgebouwd en perfect bij jouw merk past. Dit opbouwen vanaf de grond is bij Wordpress vrij duur, tijdrovend en problematisch. Bouwen met Webflow maakt het website-ontwikkelingsproces wat makkelijker en sneller. Dankzij Webflow ervaar je een grotere vrijheid, je kunt de website makkelijker (laten) bouwen en ook zelf onderhouden zonder dat het je te veel tijd kost. 

Het belang van een snelle website kunnen wij niet vaak genoeg benadrukken. Als je website traag is maak je zowel je gebruikers als de zoekmachine ongelukkig. Wordpress websites zijn vaak minder snel dan Webflow websites, dit komt vooral omdat Wordpress een alles-in-één platform is. Webflow biedt een superieure website snelheid. Dankzij de Amazon Web Services waar de Webflow websites op draaien ben je voorzien van een geweldige snelheid.

Daarnaast biedt Webflow een betere veiligheid, zowel voor je website als voor de bezoekers. Wordpress werkt met een Open Source CMS, die kwetsbaar is en grotere risico’s heeft. Deze risico’s ontstaan vaak door plug-ins die op de website staan en regelmatig een update nodig hebben. Een Webflow site hoeft na het bouwen geen updates meer uit te voeren, ideaal toch?

Back ups

Je herkent het vast! Ben je net klaar met de aanpassingen aan je Wordpress website gaat het fout. Voordat je het weet hang je aan de telefoon met jouw webbouwer om een back up van de website terug te zetten. Binnen Webflow worden automatisch back ups gemaakt van je website en zijn externe tools hiervoor niet meer nodig. Daarbij is er in Webflow een testomgeving waarin aanpassingen eerst getest kunnen worden alvorens zij doorgestuurd worden naar de live website.

Lattice verhuisde hun website van een op maat gemaakt CMS naar Webflow. Deze transitie verlaagde de website kosten met ongeveer $50,000 dollar (!) per jaar en ze zagen een groei in het organische zoekverkeer van maar liefst 280%.

Webflow Community

Webflow wordt ook ondersteund door een ongelooflijk actieve en enthousiaste community en biedt ongeëvenaarde klantenondersteuning voor elke ontwerper/developer die overweegt over te stappen op Webflow.

Zo is er de Webflow University om jezelf te leren een Webflow-meester te worden, de Webflow-blog voor de laatste inzichten, het Webflow-forum waar leden suggesties kunnen doen, feedback kunnen geven en kunnen stemmen over welke verbeteringen ze graag zouden zien, en tot slot de Webflow-community waar je in contact kunt komen met gelijkgestemde Webflow experts en enthousiastelingen. Ook in Nederland zijn steeds meer creatievelingen aan het overstappen op Webflow en groeit de community hard, zo is er de Slack groep van Cut the Code en zijn er verschillende Facebook groepen waarin Webflow enthousiastelingen met elkaar communiceren.

Alle voordelen op een rij:

Webflow is een platform dat marketingtools, back-up en formulieren uit zichzelf integreert zonder plugins.

  • Updates worden automatisch geïnstalleerd, dus geen handmatige updates meer.
  • Websites die met Webflow zijn gebouwd laden sneller in Google: je bezoekers ook weer blij!
  • Een laagdrempelige gebruiksaanwijzing: je kunt Webflow gemakkelijk zelf gebruiken wanneer je website is gebouwd. Pas eenvoudig content aan en vermijd extra kosten. 
  • Geen template, maar een eigen uniek canvas en ontwerp voor je website, zo val je pas echt op!

Website omzetten naar Webflow

Lees je nu deze blog en ben je enthousiast geworden over Webflow, maar heb je op dit moment een Wordpress website of een ander CMS? Geen probleem! Wij kunnen je huidige website omzetten naar Webflow. Ervaar het gemak en de luxe van dit moderne systeem! Neem nu contact met ons op en wij helpen je graag verder.