Bouw een winnende lead generatie funnel (Complete Gids)

Geschreven door
Jelle

Het is cruciaal om je sales pipeline goed gevuld te houden als je online bedrijf succesvol wilt zijn. Maar eerlijk is eerlijk, leadgeneratie kan een flinke uitdaging zijn als je niet weet hoe je de contactgegevens van potentiële klanten moet verzamelen. Laten we eens kijken naar hoe je zo'n systeem opzet: Wat is een leadgeneratie sales funnel eigenlijk? Wat zijn de verschillen tussen B2B en B2C leadgeneratie funnels? En hoe kun je zelf een leadgeneratie funnel bouwen? Klaar om meer leads te genereren?

Wat is een Sales Funnel?

Oké, voordat we ingaan op Lead Funnels, laten we ervoor zorgen dat we begrijpen wat een sales funnel is. Het is het pad dat de klant aflegt vanaf het eerste horen over jouw product of dienst tot aan de aankoop van dat product of die dienst. Op het meest basale niveau bestaat het uit deze drie delen:

  • Bovenkant van de sales funnel (ToFu): Doelgroep
  • Midden van de sales funnel (MoFu): Potentiële klanten
  • Onderkant van de sales funnel (BoFu): Nieuwe en bestaande klanten

Elk online bedrijf heeft een sales funnel die potentiële klanten omzet naar leads en vervolgens naar bestaande klanten. Helaas zijn veel van deze sales funnels niet optimaal opgebouwd, wat hun effectiviteit belemmert.

Gelukkig biedt de methodiek van de waardeladder een oplossing.

De waardeladder fungeert als een strategische trap, waarlangs je klanten stapsgewijs leidt van betaalbare instapniveau-producten naar hoogwaardige aanbiedingen. Dit concept draait om het geleidelijk opbouwen van vertrouwen door steeds waardevollere opties aan te bieden, waardoor klanten uiteindelijk investeren in je meest waardevolle aanbod.

Het idee is simpel: Je gebruikt gratis content, ook wel bekend als een lead magnet, om de potentiële klant de funnel in te krijgen. Je presenteert ze je introductie aanbod, dat een goedkoop product is dat het meest betaalbaar is in je productassortiment. Vervolgens bied je ze je eenmalige standaard aan, dat zowel duurder als waardevoller is. Tenslotte presenteer je ze je maatwerk aanbod, dat je duurste en meest waardevolle product is. Dit sales funnel template werkt zo goed omdat je de klant steeds serieuzere toezeggingen laat doen door ze meer waarde te bieden in elke fase van de funnel.

Wat is een Lead Funnel?

Dus nu weet je wat een sales funnel is. Maar wat is een leadgeneratie funnel? Een leadgeneratie funnel is de top van je sales funnel waar je:

  • De aandacht trekt van mensen in je doelgroep.
  • Ze een super waardevol lokmiddel aanbiedt dat ze niet kunnen weerstaan.
  • Ze aanzet om door te klikken naar de landingspagina van het lokmiddel en je hun contactgegevens te geven.

Zodra je hun contactgegevens hebt, worden ze een lead. Jouw taak is dan om ze door de rest van je sales funnel te leiden.

B2B Leadgeneratie Funnel versus B2C Leadgeneratie Funnel

Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen B2B leadgeneratie funnels en B2C leadgeneratie funnels.

Het gaat niet zozeer om of je verkoopt aan bedrijven of aan consumenten, maar meer om hoeveel je producten kosten.

Een handige vuistregel is: hoe hoger de prijs van je producten, hoe meer waarde je moet bieden in je leadgeneratie funnel.

Dat komt omdat het bieden van waarde de manier is waarop je vertrouwen opbouwt. En hoe duurder je product is, hoe meer de potentiële klant jou moet vertrouwen om de aankoop te doen.

De oude strategie

Waar het bij de meeste ondernemers fout gaat is dat ze een nieuwe koude markt direct hun hoofdproduct willen verkopen. Ze sturen verkeer direct naar een verkooppagina (of nog erger naar de homepagina). Of ze sturen mensen via hun socials koud een bericht met hun aanbod. Biddend en hopend op een verkoop of een aanvraag.

Wat we veel zien is dat ondernemers online nog erg vanuit de eigen producten en diensten redeneren en te snel met de deur in huis vallen. Dit is mijn aanbod dus kies maar. Soms kan dit werken maar vaak zorgt dit voor weerstand en afstand.

Dit werkt niet omdat..

Mensen vragen hebben.

Potentiële kopers zitten met vragen en bezwaren. Ze twijfelen om te kopen. Als je die vragen niet beantwoord op je website, dan klikken ze weg en kopen ze niet...

Dit kost je bakken met geld

Een slechte website strategie kost je veel tijd en geld. Gemiddeld wordt slechts 2% van de aankopen gedaan bij het eerste contactmoment op de website.

Dus, als je nog steeds de 'oude manier' hanteert, stel jezelf dan de volgende vraag:

Wat moet er gebeuren voordat iemand bij mij overgaat tot aankoop?

We gaan nu 5 cruciale bouwstenen met je delen die samen samen een onweerstaanbare website vormen. Met de bouwstenen gaan we nog iets dieper in op het gehele verkoopproces.


De 5 bouwstenen van vertrouwen
  1. Aandacht
  2. Waarde
  3. Bewijs
  4. Verlangen
  5. Gunfactor

De 5 bouwstenen zijn nauw met elkaar verbonden en zijn soms overlappend met elkaar. Toch zijn ze zorgvuldig uitgedacht en vervullen ze ieder een taak om je website zo goed mogelijk te kunnen laten communiceren met je gebruiker. Dit met als uiteindelijke doel om een actie te ondernemen op je website.

1 strategie om van bezoekers klanten te maken

Hoe pas ik je het principe van de 5 bouwstenen toe op jouw website?

Een veelvoorkomende aanpak die we online zien, is het aanbieden van gratis weggevers, zoals e-books.

Op zichzelf is hier niets mis mee, maar in de meeste gevallen leidt dit niet tot meer klanten. Steeds meer mensen raken 'gratis weggever-moe'. Dit komt doordat het steeds vaker wordt gebruikt om mensen alleen over de streep te trekken zonder ze echt verder te helpen.

Wat wij doen is het volgende.

In onze ogen zijn er 2 producten die je moet ontwikkelen en vervolgens 2 dingen waar je je op moet focussen.

De 2 producten die je moet ontwikkelen:

  1. Gratis weggever
  2. Introductieproduct

De nummer #1 reden waarom de meeste bedrijven falen: Het aanbod.

Wij geloven dat dit de belangrijkste factor is tussen een succesvol en een falend bedrijf. Het merendeel van je leads en klanten erkent niet volledig de waarde van wat je aanbiedt. Niet omdat ze je niet leuk vinden of je niet waarderen, maar eenvoudigweg omdat ze de waarde niet zien.

Dit is waarom je niet elke mogelijke deal binnenhaalt, waarom je niet het tarief vraagt dat je eigenlijk waard bent, en waarom je je niet onderscheidt van je concurrenten.

Maar hoe creëer je nu een onweerstaanbaar aanbod dat je doelgroep echt niet kan weerstaan? "Ik ga hem een aanbod doen dat hij niet kan weigeren." Deze bekende zin komt uit de film The Godfather.

Voor degenen die niet bekend zijn met de film: als de Godfather wil dat iemand iets voor hem doet, doet hij een aanbod dat niet af te wijzen is. En jij moet dat ook kunnen, toch? Maar hoe?

Zo kom je tot een onweerstaanbaar aanbod:

  • Vraag jezelf af welk resultaat jouw klanten moeten bereiken als ze jouw systeem volgen.
  • Wat heeft mijn klant nodig of wat moet mijn klant doen om dit te bereiken?
  • In welke volgorde zet ik mijn stappen? Heb je geen bepaalde volgorde, denk aan de manier waarop je je systeem wil opleveren.
  • Geef je plan/model een naam.Voeg het samen en kom in een paar zinnen tot de kern van je aanbod.
  • Bedenk een ijzersterke garantie op je aanbod.

Met deze drie basis pagina's zet je het fundament voor een succesvolle website

Hopelijk heeft de strategie je al wat inzichten gegeven. Weinig ondernemers zijn hier op deze manier mee bezig, dus winst boeken is al snel binnen handbereik!

Nu is het tijd om de geleerde theorie in de praktijk te brengen!

Met deze drie basispagina's zet je het fundament voor een succesvolle website:

  1. Homepagina/Landingspagina: Een goede homepage fungeert als het centrale punt in de website waar bezoekers gemakkelijk hun weg kunnen vinden. Het moet de bezoeker direct duidelijk maken waar hij is en wat hij er kan doen.
  2. Gratis Weggever Pagina: Hier bied je een formulier aan waar bezoekers zich kunnen aanmelden voor een gratis weggever, zoals een e-book, webinar, cursus, video of cheat sheet.
  3. Introductieaanbod Pagina/Landingspagina: Na aanmelding voor de weggever kom je op de bedankpagina terecht. Hier krijg je de kans om je product of dienst te verkopen. Een verkooppagina omvat verschillende onderdelen, zoals een beschrijving van het probleem, de oplossing, reviews van klanten, een koopknop en veelgestelde vragen.

Weet je niet waar je moet beginnen? Gelukkig hoef je ook hierbij het wiel niet opnieuw uit te vinden. Wij hebben namelijk drie complete paginablauwdrukken voor je klaarstaan. Deze blauwdrukken kun je gebruiken als richtlijn voor je eigen website of voor het bouwen van een nieuwe website.

Download hier de gratis website blauwdruk.

Hoe bouw je een Lead Generatie Funnel

Volg dit zevenstappenproces om je eigen leadgeneratiefunnel te bouwen:

Stap #1: Definieer je doelgroep

Om kwalitatieve leads te genereren, moet je weten wie je ideale klanten zijn. Het is essentieel om je doelgroep duidelijk te definiëren, anders spreek je uiteindelijk niemand aan. Analyseer klantgegevens om te begrijpen wie je producten koopt.

Stap #2: Identificeer een probleem waar je doelgroep mee worstelt

Doe klantonderzoek om te begrijpen waar je ideale klanten mee worstelen.

Dit kan betekenen:

Het bijhouden van relevante Twitter-discussies.

Abonneren op relevante subreddits op Reddit.

Registreren op relevante online forums.

Lid worden van relevante Facebook-groepen.

Het lezen van de opmerkingen onder relevante YouTube-video's.

…enz.

Zoek naar een pijnlijk probleem dat je leadmagneet kan oplossen.

Stap #3: Creëer een leadmagneet die een oplossing biedt voor dat probleem

Maak een leadmagneet die een oplossing biedt voor het geïdentificeerde probleem. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals een e-book, video- of e-mailcursus, of een handige download. Zorg ervoor dat de leadmagneet erg waardevol is voor je ideale klant.

Stap #4: Maak een landingspagina voor je leadmagneet

Ontwerp een landingspagina waar potentiële klanten je leadmagneet kunnen downloaden. Dit is als een salespagina, maar in plaats van om geld te vragen, vraag je om het e-mailadres van de potentiële klant. De pagina moet kort en krachtig zijn en gericht zijn op het overtuigen van bezoekers om hun gegevens achter te laten. In onze case studies gaan we dieper in op hoe je een leadmagneet pagina opbouwt en geven we voorbeelden uit de praktijk.

Stap #5: Creëer een lead email opvolging

Ontwikkel een reeks e-mails die automatisch worden verzonden naar iedereen die je leadmagneet downloadt. Deze e-mails moeten waarde bieden aan de potentiële klant, hen warm maken voor je aanbod en uiteindelijk leiden tot een verkoop.

Stap #6: Begin met het genereren van verkeer naar de lead magneet

Leid verkeer naar je landingspagina door middel van betaalde advertenties of SEO-strategieën. Analyseer welke methoden het beste werken voor het genereren van leads.

Stap #7: Analyseer de gegevens en pas ze indien nodig aan

Analyseer gegevens zoals conversieratio's van advertenties en landingspagina's, en verzamel feedback van gebruikers om je leadgeneratiefunnel te optimaliseren. Experimenteer met verschillende benaderingen om de conversieratio te verbeteren en meer leads om te zetten in klanten.